2010. október 27., szerda

2005.09.17-18. Csókakő - Várgesztes

Mivel trehány módon nem írtam meg ezt a beszámolót időben, sajnos sok részlet feledésbe merült. A vonat Csókakőn nem, csak Bodajkon áll meg, ezért kénytelenek voltunk túránkat nagyjából 3-4 km-es 'aszfalttúrával' kezdeni. Csókakőnél rögtön tettünk egy apróbb kitérőt, hogy megnézhessük a várat. Itt ingyenes idegenvezetést is kaptunk a környék és a vár történelméről (csáki nagyurak, várszerkezet stb...). Sajnos öltözetünk korántsem volt megfelelő az időjárásnak, úgyhogy rendesen átfagytunk. 



Innen sziklamászás... leesés... (Sanya)és némi ijedelem... után (kicsit lassabban, kicsit bicegve) folytattuk utunkat Gánt felé. 


Gánton pecsételtünk a Gránás turistaháznál, és pihenés képpen elfogyasztottunk 1-1 pizzát, sört, boroskólát, üdítőt. Gánt nevezetességei közé tartoznak a "vidáman legelésző csikócsapatok". Természetesen nem lehetett elmenni mellettük csak úgy (nem úgy, mint a Bauxitbányászati Múzeum mellett:) ). 

Még a lovak simogatása közben kaptuk az infót, hogy a környéken vadászok lövöldöznek (de azért semmi pánik...). Nyakat behúzva, vadászokat keresve végülis túléltük ezt a szakaszt is, és estére megérkeztünk Mindszentpusztára. Itt elég sokan voltak, de felszabadítottak egy szobát és nem kellett a farkasordító (na jó ez talán túlzás) hidegben sátoroznunk. Villany nem volt, ivóvíz is csak kútból, de legalább ágyban, melegben aludtunk. Szó mi szó 1500 Ft kicsit talán sok volt mindezért...(természetesen /fő). 




Sanya lába reggelre szépen bedagadt, de azért becsülettel folytatta (más választása nem lévén). Útközben ismét tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük a csáki várat(?). Kölcsey Ferenc szavaival élve: "Vár állott, most kőhalom". Kőhalom sem igen volt, de néhány kavicsot azért láttunk, és végülis szép csoportképet tudtunk csinálni. 



Kőhányáspusztán volt három kedves (eleinte ugatós, de Fera csokija és májkrémje hatására kezesbáránnyá vált) kutya.

 Sanya és Julcsi innen már autóstoppal folytatták az utat hazáig. Feráékkal mi még tovább mentünk Várgesztesig, ahol azonban közös megegyezéssel (ennek Zsuzsi és én nagyon örültünk) a buszmegálló felé vettük az irányt. Természetesen meg kell említeni, hogy kb 1 órát eltöltöttünk a helyi kocsmában, ahol még Nógrádi Ropogós is volt! 



Vajon lesz olyan kétnapos túra, amit egyszer terv szerint befejezünk? 

Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése